Girincs.hu

Írta

Girincs Posta Tájékoztatás

Írta

TÁJÉKOZTATÓ Ifjúsági Garancia Plusz program

Read More

Írta

Tájékoztató Földi Szúnyoggyérítésről

Írta

Változások rendelési időben

Írta

Tájékoztató inváziós selyemkóró elleni védekezésről

A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) észak-amerikai eredetű, agresszívan terjedő növény, melyet Európa valamennyi országába behurcoltak. Magyarországra eredetileg a textilipar számára hozták be; napjainkra az egész ország területén gyakori, és terjedése egyre több problémát okoz. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy napjainkban a természetes életközösségekre az egyik legnagyobb veszélyt az idegenhonos fajok terjedése jelenti. Emellett komoly gazdasági és közegészségügyi károkat is okozhatnak. Kezelésük külön szakértelmet, körültekintést igényel.
Fontosnak tartjuk e témában a széles körű tájékoztatást és az együttműködést, hogy a növény dinamikus terjedését visszaszorítsuk, megakadályozzuk, s szakszerűen kezeljük. A nem megfelelő kezelés nagy károkat okozhat, s a növény beérett magjai még nagyobb területeken szóródhatnak szét.
A selyemkóró szerepel az unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékében. Az ezt tartalmazó Rendelet (Az európai parlament és a tanács 1143/2014/eu rendelete) hatálya minden idegenhonos inváziós fajra kiterjed Magyarországon is.
Emellett a NATURA 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet értelmében a földhasználó Natura 2000 gyepterületeken köteles az inváziós és termőhely-idegen növényfajok megtelepedését és terjedését – az e rendeletben meghatározott módszerekkel – megakadályozni, állományuk visszaszorításáról gondoskodni. Read More

Írta

Tájékoztató Földi Szúnyoggyérítésről

Írta

FELHÍVÁS! Legeltetési tilalom és ebzárlat

Írta

Hirdetmény 1. évfolyamra történő beiratkozásról

Írta

FELHÍVÁS

Írta

Tájékoztató a KSH 2024. évi adatfelvételéről

Írta

Álláspályázat

  

Írta

Álláspályázat

Írta

Hirdetmény

Írta

Tájékoztatás zöldhulladék gyűjtéséről

Írta

Kesznyéteni Helyi Választási Vezetőjének 3/2023. (X. 25.) számú határozata